Gençler staj periyodunda ucuz iş gücü olmak istemiyor

07.08.2024 - Çarşamba 16:12

Son yıllarda gençlerin büyük çoğunluğu, eğitim aldıkları alanda staj yapmak yerine yaz aylarında market, restoran, kafe, otel ve perakende satış mağazalarında çalışmayı tercih ediyor. Gençlerin bu tercihinin kaynağına dair Eleman net CEO’su Levent Dicle, “Stajyerlerin sıkça ucuz iş gücü olarak görülmesi ve yasal çalışma saatlerini aşan müddetlerde çalıştırılmaları önemli bir sorun oluşturuyor. Bilhassa turizm bölgelerindeki dönemsel çalışmalarda beslenme ve barınma hususlarında badire yaşanıyor” dedi.

Gençlerin yaz tatillerinde staj yerine hizmet kesiminde çalışma tercihini değerlendiren Eleman net CEO'su Levent Dicle, şu açıklamalarda bulundu: “Yaz aylarında hizmet bölümünde önemli bir iş artışı yaşanıyor. Bilhassa tatil bölgelerinde marketler, restoranlar, kafeler, oteller ve perakende satış mağazaları eleman arayışına giriyor. Bu da gençler için süratlice iş bulma imkanı sağlıyor. Finansal açıdan bakıldığında, hizmet bölümünde çalışarak elde edilebilecek gelir hayli cazip. Aylık çıkar, bölgelere nazaran değişiklik gösterse de ortalama 26.000 TL düzeylerine ulaşıyor. Bu da gençlerin kendi masraflarını karşılamaları ve birikim yapmaları için kıymetli bir fırsat sağlıyor.”

 “Stajyerlerin büyük bir kısmı maaş almıyor”

Staj imkanlarının hudutlu olmasının da gençlerin tercihinde tesirli olduğunu belirten Dicle, “Staj imkanlarının yetersizliği büyük bir sorun. Öğrenciler, eğitimini aldıkları yahut aradıkları alanlarda staj bulmakta zorlanıyorlar. Birçok şirket stajyer kabul etse de, bu stajlar ekseriyetle öğrencilere manalı mesleksel tecrübe kazandırmaktan uzak kalabiliyor. Finansal bahisler da önemli bir sorun. Birçok stajyer ya maaş almıyor ya da minimum fiyatın altında bir maaşla çalışmak zorunda kalıyor. Minimum fiyatın altında gelirle geçinmek gençler için epey zorlayıcı oluyor” dedi.

“Stajyerlerin ucuz iş gücü olarak görülmesi önemli bir problem”

Turizm bölümünde gençlerin karşılaştığı staj sorunlarına dikkat çeken Dicle, “Turizm dalında staj yapan öğrenciler, adapte olma ve iş rotasyonu üzere kıymetli uygulamaların eksikliğinden muzdarip. Maalesef bu durum öğrencilerin işe alışmalarını zorlaştırıyor. Ayrıyeten, stajyerlerin sıkça ucuz iş gücü olarak görülmesi ve yasal çalışma saatlerini aşan müddetlerde çalıştırılmaları da önemli bir sorun. Bu bölümde beslenme ve barınma mevzularında da sorunlar yaşanıyor. Bilhassa mevsimlik olarak çalıştıkları tesislerde gerekli ilgi ve şartların sağlanmaması, staj sürecinin daha başından motivasyon kaybına neden oluyor” diye konuştu.

“Eğitici ve verimli işlere yönlendirilmeliler” 

Şirketlerin staj devirlerini daha verimli ve ilgi cazip hale getirmek için neler yapabileceklerine dair tekliflerde bulunan Dicle, “Adil bir çalışma ortamı sağlamak en kritik adımlardan biri. Stajyerlere adil ve saygılı davranmak, onların motivasyonunu ve verimliliğini artırır. Mesleksel gelişim açısından bakıldığında, stajyerlerin kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam sunmak çok kıymetli. Onları yalnızca değersiz işlerle meşgul etmek yerine, gerçek projelerde yer almalarını sağlamak, öğrenme süreçlerini hızlandırır ve onlara pahalı tecrübeler kazandırır. Şirket içi eğitim programları ve sistemli geri bildirimlerle beslemek stajyerlerin ilgisini çekecektir” ifadelerini kullandı.

“10 stajyerden 3’ü staj yaptığı yerde işe giriyor”

Staj yapan gençlerin sonrasında iş bulma bahtına dair de görüş bildiren Dicle, “Staj devirleri, patronlar açısından bir deneyim birikimi olarak kabul görüyor. Güzel bir yerde staj yapmış gençler, iş arayışına girdiklerinde bu tecrübelerinden ötürü avantajlı hale geliyorlar. Fakat ülkemizde staj yapan gençlerin, staj yaptıkları yerde işe girme oranları düşük. Her 10 stajyerden 3'ü staj yaptığı yerde takımlı olarak işe girebiliyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı